vineri, 19 iunie 2009

Serbina : lichelismul si servilismul la functionarime

In ceea ce priveste plecarea lui Ioan Serbina din CJ exista un mare semn de intrebare; care este adevaratul motiv? E clar ca nu se intelegea cu presedintele Simirad dar ceva l-a scos din pepeni si a preferat sa plece. Va dati seama ca incetarea raporturilor de munca cu acordul partilor este o explicatie puerila si nu o crede nimeni. Pe de alta parte nici nu se discuta acest subiect deoarece este o anumita teama in randul functionarilor din CJ. Am reusit in cele din urma si am realizat un scurt interviu cu Ioan Serbina

R: Ce veti face in continuare?


— Imi voi deschide o firma de consultanta referitoare la necazurile cu care se confrunta atat societatile comerciale, cat si autoritatile publice in privinta accesarii programelor structurale, dar si vizavi de alte chestiuni cum ar fi problemele de fond funciar, protectie sociala etc. Va fi un spectru foarte larg.

R: Ce sfaturi dati celor care vor veni in locul dvs?

— Sfatul pe care il dau e sa incerce, pe cat posibil, sa inteleaga ca un functionar public se caracterizeaza prin cateva elemente fundamentale: verticalitate, profesionalism. Si le recomand sa nu faca niciodata partipriuri politice, iar cei care nu inteleg lucrul asta ar fi bine sa dispara, pentru ca dauneaza puternic in administratia publica. Si un alt element foarte important este renuntarea la lichelismul si la servilismul care vin dintr-o etapa trecuta, dar care, la ora asta, au cuprins sfera functionarimii. Si e pacat la Dumnezeu.

R: Cu ce sentimente plecati din CJ?

— Cu un sentiment de maxima libertate. Ideea de baza a fost sa fiu liber, eu niciodata nu m-am supus, nici in regimul comunist si nici postcomunist. M-am supus doar principiilor pe care le-am respectat, alea din familie si cele de la Facultatea de Drept.

R: Care a fost cel mai bun presedinte de CJ cu care ati lucrat?

— Nu vreau sa fac un clasament, dar cert e ca nici un presedinte nu m-a obligat sa fac lucruri ilegale sau sa inlesnesc ceva. Cel mai bun presedinte, in mod cert, a fost dl. Vladimir Tanasoiu, care, intr-un moment foarte greu, a stiut sa echilibreze pentru o perioada scurta de doi ani si sa depaseasca un moment dificil pentru Consiliul Judetean.

Un comentariu:

Vlad Ţepeş spunea...

Vai, comunismul este la putere in Consiliul Judetean Iasi? Cum este posibil? Oare avem un nou tip de prim-secretar comunist de judet? Nu se poate, Simirad este prietenul nostru - sau poate nu. Pupincurismul si capul plecat pentru aceasta activitate folositoare functionarului e atat de prezent in aceasta institutie, incat ai zice ca toti functionarii si mai ales sefii au mersul piticului. 3 ani cu dihania, atat le-a mai ramas. O sa aiba buzele parca ar fi fost date cu shmirghel, saracii. Deja sunt rosii si au zabala, sa va uitati mai bine la gura lor sa vedeti.