vineri, 31 iulie 2009

Cum poate o intrebare cretina sa toarne gaz pe foc intre Nichita si Tele M?

Cand s-a anuntat vineri conferinta de presa la PSD m-am gandit ce va spune Gheorghe Nichita. Ma gandeam ca s-a intamplat ceva si totusi va veni la Iasi Ecaterina Andronescu sau ca se afla in Iasi un alt ministru PSD.

Trec peste prezentarea subiectelor facuta de Gheorghe Nichita ca sa ajung mai repede la miezul problemei - intrebarile jurnalistilor.

1) Cat este de usor sa bagi zazanie intre o institutie media si primar! Culmea - a turnat gaz pe foc chiar un jurnalist de la Tele M. Nu cred ca a facut-o intentionat, ci din prostie. Nu este un secret ca Tele M si Gheorghe Nichita nu fac casa buna. Dar sa se ajunga la afirmatii de genul "voi filmati doar ceea ce va convine si mintiti cand e vorba de Nichita si PSD" - e grav. In lipsa unei replici a reporterului de la Tele M asistenta a inteles urmatoarele: Danut Prisecariu - patronul Tele M da ordin reporterilor sa il toace pe Nichita si sa promoveze pe post stiri false.

Sa explic acum se s-a intamplat de fapt:
- reporterul Tele M a pus cateva intrebari pe un subiect care a fost dezbatut doar de Tele M zilele trecute. Numai ca intrebarile au fost proaste pentru ca tanara nu stia de fapt subiectul. Eu il stiam pentru ca m-a interesat fiind vorba despre un scandal din Primarie. Dar ma intreb cum a putut veni reporterul acreditat pe Primarie si pe PSD la o conferinta de presa fara sa aiba temele facute. E de bun simt sa te documentezi inainte de a pune o intrebare. Iar daca nu stii, taci. Chiar daca risti in redactie sa te alegi cu o sanctiune pentru ca nu ai facut o continuare la un anumit subiect. De ce nu s-a interesat rapid, in timpul conferintei de presa, de ce nu si-a sunat redactorul sef (sa nu se supere Gianina, dar voi fi nevoita sa scriu despre ea, pentru ca am lucrat la Tele M si stiu cum procedeaza de obicei).

Gafele reporterului Tele M:
- i-a cerut primarului sa comenteze o declaratie facuta de Nicusor Paduraru, dar nu a citat ce a spus deputatul ci a vorbit aiurea, bagand in gura lui vorbe nerostite;
- Nichita nu a crezut si fata a continuat sa aduca niste explicatii legate de Ministerul Culturii (fara nicio legatura cu subiectul). A obtinut un raspuns pe alta tema, dar linistit;
- Reporterul a continuat ridicand problema membrilor din Comisia de Urbanism care ar avea afaceri imobiliare. Seful PSD a fost pus in situatia de a da explicatii pentru prezenta lui Gabi Surdu in aceasta comisie. Gafa impardonabila facuta de un reporter acreditat pe Primarie tinand cont ca Surdu e la PD-L acum. Dar modul in care a pus intrebarea a fost atat de arogant incat a lasat impresia ca asa a primit ordin sa procedeze.
- Efectul - Nichita s-a enervat si nu a mai avut timpul necesar sa dea interviurile de final pentru audiovizual.
- Reporterul de la Tele M a avut o singura intrebare corecta - de ce a votat favorabil Neculau la proiectul cu autogara. Dar nu a primit raspuns, pentru ca Nichita trebuia sa intre in sedinta Biroului Permanent Judetean PSD.

Ipoteze:
1) reporterul are probleme mari cu documentarea, dar s-a vazut abia acum pentru ca de regula nu prea deschide gura la conferinte (cand o face lasa impresia ca a invatat o poezie sau si-a notat in agenda);
2) sefa ei e in concediu/a innebunit/are prea mult de lucru;

M-am uitat la stiri sa vad cum a fost dat Nichita si ma asteptam sa fie de nasol, ca pe vremuri cand eram eu la Tele M si ma certam cu el in conferinte. Stupoare - un jurnal calm, fara acuze, fara replicile lui Nichita despre minciunile spuse de Tele M pe post la adresa lui. De aceea sunt tentata sa cred ca reporterul nu a povestit ce s-a intamplat cu adevarat la conferinta de presa. De ce spun asta, pentru ca stiu din propria experienta ca Gianina ar fi reactionat nasol daca ar fi aflat ca s-a vorbit despre Tele M de rau. Ce mai stiu bine e ca face urat cand este mintita de un reporter sau nu i se spune totul de la o conferinta de presa. Cel care greseste ar trebui sa se bucure daca isi ia juma' de leafa luna asta.

Probleme sunt si la TVR. Reporterul prezent la conferinta (e prima oara cand o vad pe tanara) era sa provoace o disputa intre primarii din zona metropolitana Iasi. Se vedea clar ca fata habar nu avea despre ce intreba. Numai ca avut bunul simt sa se opreasca atunci cand i s-au cerut date suplimentare pe care nu le detinea.

Dar daca primarul e obligat sa raspunda la intrebari, fie ele idioate, nu vad de ce suntem obligati sa pierdem timpul in conferinte ascultand explicatii date de primar sau orice alta autoritate din teama de a nu aparea ceva gresit pe post.

P.S.
- eu daca as fi primar, nu as raspunde reporterilor care pun intrebari ce pot starni animozitati. Le-as spune sa se documenteze mai bine si m-as oferi sa le raspund intr-o ora si sa dau declaratie;
- daca as observa ca un reporter gafeaza in mod repetat mi-as permite sa am o discutie cu conducerea canalului de presa pentru ca e vorba despre un om care prezinta activitatea unei institutii publice. Si e important ca ceea ce scrie sa fie real.
- n-as generaliza pentru ca uitati unde se ajunge, la razboaie imaginare intre primar si Tele M, cand in realitate e vorba de un reporter incompetent.
- daca redactorii sefi nu sunt in stare sa isi formeze o echipa de oameni competenti, propun sa se organizeze cursuri intensive de administratie publica si politica pentru jurnalisti mai mult sau mai putin incepatori.

5 comentarii:

Anonim spunea...

Nu! Jurnalistii nu au inteles abia la conferinta de presa la care faci tu referire ca intre Nichita si Prisecariu este un razboi total, asa cum gresit ai inteles tu!! Despre acest conflict se stia inca de cand evoluau pe sticla anumite personaje de sinistra amintire care lucrau cu sarg la TeleM si care nu aveau alt crez transpus in emisiuni decat acela de a-l ataca si toca la secunda pe Nichita. Nu acum s-a inteles ca Prisecariu ar da orice sa il vada "terminat" pe Nichita. De aia are si gorneta Dobashu si Tele M si alti sclavi aflati in solda lui. Mai mult sau mai putin trecuti prin studiourile Tele M sau nu. Parca si tu ai lucrat akolo, daca nu ma insel. Si ai ramas si tu probabil cu reflexul ca la conferinte sa pui intrebari anti Nichita si la gazeta sa scrii Pro. Faci si tu jocul Coalitiei la putere. Cand e la guvernare, cand e in opozitie. Dupa cum bate Vantu. Sau interesele. Si m-as abtine cu catalogari d egenul pe care le faci tu cu cretinisme sialte alea.Poate si altii considera ca si tu pui intrebari cretine. Nu toti sunt la fel de deshteptzi ca tine! De aia va fi "unita" presa. Din cauza unor asfel de comentarii!!!

Loredana Popovici - ANTON spunea...

mai spun o singura data iar daca nu pricepi inseamna ca nu merita sa imi bat capul. parerea mea e ca nu este corect sa se produca un conflict din cauza reporterilor care nu se documenteaza si punct. Cat despre intrebari, cu singuranta am pus multe cretine, insa eram documentata si asta este o mare diferenta. Oare cat de idiot trebuie sa fii sa spui :"Si ai ramas si tu probabil cu reflexul ca la conferinte sa pui intrebari anti Nichita si la gazeta sa scrii Pro"?.
Cat despre "Faci si tu jocul Coalitiei la putere", altfel nu ai cum . Si asta o stii foarte bine pentru ca si tu faci acelasi lucru. Ba mai mult , mai si gafezi dar e rau ca nu realizezi acest lucru.

Anonim spunea...

Imi cer scuze ca am ajuns pe acest blog. Nu credeam ca exista in Iasi reporteri ATAT DE CRETINI. Si proaste, atat profesional, cat si...cum sunt cele ce se razboiesc pe acest blog. Si mai sunt si cu nasul pe sus. Daca erati mariin presa ajungeati undeva ca lumea pana acum. Ptiu drace, mai cititi si voi o carte,fetelor, mai...Doamne ajuta!

Loredana Popovici - ANTON spunea...

hai sa nu generalizam, daca stai bine si te gandestim marea majoritate a reporterilor si moderatorilor din capitala provin din pepiniera ieseana. Cat despre " reporteri atat de cretini" sunt in toata tara , inclusiv la Bucuresti.
Cat despre afirmatia " erati mariin presa ajungeati undeva ca lumea pana acum", la ce presa se face acolo in Bucuresti , este bine sa se evite zona. Este falsa ideea ca esti cineva daca ajungi in Bucuresti, hai sa fim seriosi . Nu ii inteleg pe cei care au plecat din Iasi, dar fiecare este liber sa isi aleaga drumul in viata. Un lucru ar fi bine sa il retii, jurnalistii din Iasi dau ceata jurnalistilor din Bucuresti. Acolo daca trimiti un reporter pe un alt domeniu, este rupt de realitate , pe cand la Iasi nu se intampla asa ceva. Si aici nu ma refer la cei incepatori.
Iar pentru faptul ca ai intrat pe blog, scuzele iti sunt acceptate.

Anonim spunea...

E foarte adevarat ca cel mai destept cedeaza.Nu inteleg cum predecesorul meu in comentarii se astepta ca o "jurnalista" care foloseste expresia"da ceata" ,ca in cartierul ei,in fata scarii ,sa inteleaga ceva.Cat despre cei care ajung la Bucuresti ,evident comentariul e gen"strugurii sunt acri",AI VREA TU lOREDANA SA TE SOLICITE UN COTIDIAN CENTRAL...ASA...MACAR PE POST DE CORESPONDENT.Eu iti recomand sa te ocupi de viata ta privat,e nevoie,crede-ma.Te-a prins atat de tare scrisul asta agramat ca nici nu mai vezi ca se duce pe la alta,nu e suficient sa slabesti....