miercuri, 2 septembrie 2009

Grigore Vieru se rasuceste in mormant

Marti, consilierii locali au aprobat proiectul privind schimbarea denumirii strazii Sulfinei in strada Grigore Vieru. (are ca limita str Nicolae Balcescu si Nicolae Gane, undeva prin centru)
Proiectula fost aprobat fara niciun comentariu , probabil fiind "emotionati" de nota de fundamentare prezentata de arhitectul Vericeanu si inginerul Daniela Maxim.
Nota de fundamentare este dementiala, incepe cu prezentarea poetului dupa care se prezinta aspecte din viata lui.
Ultima parte a notei de fundamentare te lasa fara replica
" La 5 dec 2005 poetul a suferit un accident suspect ce i-ar fi putut curma viata. Poetul s-a declarat convins ca nu a fost vorba de o situatie intamplatoare si banala. In anul 2009 poetul a suferit un grav accident de circulatie si a fost internat la Spitalul de Urgente din Chisinau. S-a aflat intr-o intr-o stare critica cu politraumatism, traumatism cranio cerebral inchis , contuzie cerebrala, traumatism toracic inchis , contuzia cordului si a plamanilor si contuzia organelor abdominale, avand sanse minime de supravietuire. A incetat din viata in acelasi an, la exact doua zile dupa accident, in urma unui stop cardiac din care nu a mai putut fi resuscitat"

Am niste nelamuriri , daca ar fi disparut dintre noi de moarte naturala, nu ar fi meritat recunostinta iesenilor? daca nu ar fi avut toate acele contuzii si traumatisme, conta mai putin ? Dementiala este exprimarea " a murit in acelasi an, la exact doua zile".

Domnilor, nota de fundamentare putea fi scurta si la obiect:
Grigore Vieru ramane pentru noi simbolul unui mare poet national iar disparitia lui este o mare pierdere pentru cultura romana. Avem datoria sa ii pastram o amintire vie pentru tot ce a facut pentru promovarea limbii romane si culturii acestui popor.

Niciun comentariu: